Učenici PBK u okviru projekta “Ja građanin” posjetili načelnika Općine Ilijaš

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ugostio je u svom kabinetu profesora nastavnog predmeta Građansko obrazovanje Uzeira Alispahića, te učenike i učenice III razreda “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” Hanana Bahtanovića, Rejhanu Javdan i Dženitu Zgrčko.

Povod posjete bio je upoznati načelnika sa projektom “Ja građanin” koji predstavlja praktični dio nastave Građanskog obrazovanje, kroz koji su učenici ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja.

“Ove godine tema III-a razreda “Perzijsko-bosanski koledža sa internatom” jeste “Problem pružnih prijelaza u općini Ilijaš”. Shodno tome, odlučili smo da kroz razgovor sa načelnikom Općine Ilijaš iznesemo vlastite prijedloge i tako barem djelomično preveniramo nesreće na pružnim prijelazima u općini Ilijaš. Neke od tih rješanja su: izgradnja nadvožnjaka i podvožnjaka na glavnim pružnim prijelazima; postavljanje automatskih uređaja na sedam glavnih pružnih prijelaza koja su nedovoljno opremljena signalizacijom; edukacija učenika i građana o važnosti korištenja pječačkih pružnih prijelaza; izgradnja podhodnika ili nadhodnika na mjestima gdje je to moguće, a gdje su građani napravili divlje prelaze. Pored toga predložili smo načelniku da aktivnije putem političkih predstavnika lobira Direkciji za ceste KS i Željeznicama FBiH kako bi što prije ove ideje bile realizirane, jer ljudski život nema cijene”, rekao je profesor Alispahić.

Načelnik je poželio dobrodošlicu gostima i kazao kako kako ga raduje proaktivan odnos mladih ljudi prema lokalnoj zajednici, te njihove ideje i inicijative. Istakao je i kako je potrebno motivisati mlade na društveno djelovanje kako bi postali aktivni građani u svojoj zajednici. Nakon razgovora i predloženih ideja načelnik je potpisao “Pismo podrške” u kojem podržava iznesene ideje sa današnjeg sastanka.

Učenici PBK predstavit će svoj portofolio o temi “Problem pružnih prijelaza u općini Ilijaš” na općinskom takmičenju “Projekta građanin”, koje će se održati u četvartak, 30. marta 2023. godine u online formatu.

Izvor: Ilijas.ba

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top