Home » Arhiva novosti
Žena je najplemenitije biće na planeti.
A žena poput hazreti Fatime je jasan znak Božije milosti i nepogriješiv putokaz ka džennetskim perivojima.
Hazreti Fatima, kćerka Božijeg poslanika Muhammeda (a.s.), je voćka u čiji hlad bismo se svi trebali skriti kako nas sunce dunjaluka ne bi oslijepilo, i kako ne bismo skrenuli sa put ka Džennetu. A njenim plodovima, u savjet koristan umotane, bismo trebali krijepiti naše duša i jačati naša srca.
Još iz vremena kada su ženska djeca živa zakopavana, kada su smatrana sramotom, zapahnjuje dašak ljepote i gordosti žene, koji se i dan-danas osjeća i raspiruje sjećanje na hazreti Fatimu – taj lagani povjetarac na vrelom putu dunjaluka.
I mi se, u “Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom”, tom gnijezdu ljubavi i mladosti, na prigodan način sjećamo hazreti Fatime, predvodnice žena u Džennetu i predvodnice ženama na dunjaluku.
Stoga, u znak zahvalnosti, i kroz sjećanje na ovaj biser mudrosti, kolegicama svojim, ženama milosnim, odgoju i obrazovanju potpuno predanim, upriličismo svečanost, prigodan program nakon sedmice brojnih aktivnosti – kako bi, barem na tih nekoliko trenutaka, ostavile za sebe – jer to, uistinu, zaslužuju.
Prigodnim programom, bogatom, a nadasve prekrasnom, trpezom, slijedeći veličanstveni put hazreti Fatime, pružismo priliku našim djevojčicama, djevojkama, ženama i majkama da se kroz ajete, stihove i lagane note milozvučnih ilahija opuste i podsjete sve ljepote života – te pripreme za Ahiret i za džennetska uživanja.
Trpeza je, zaista, bila predivna i ukusna, program prikladno i primjereno uređen, ali najveće bogatstvo i najveća ljepota su prisutne pratilje hazreti Fatime – koje ispijajući šaljicu ugodnih razgovora, blaženim osmijesima i umilnim pogledima, odavaše istinsku sreću i zahvalnost na ovako divnom druženju.
U knjizi “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” ovo je još jedna priča istkana za žene, zbog Žene, za sve one vrijednosti koje trebamo ljubomorno čuvati, za sve po®uke koje možemo upecati u nepreglednom okeanu suptilnosti i pobožnosti, jer prateći Sjevernjaču, mi tek do sigurne luke Zagovarača možemo doploviti.
Jer tri puta je majka i opet da razmisliš – stoga, neka je svaki dan Dan žena i majki i budimo jedni drugima tek sigurna stepenica do Dženneta.

Foto: Sanid Ahmić
Tekst: Admir Džanko

Category: Dešavanja u školi | Views: 538 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

U prekrasnom prirodnom okruženju “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” odgajatelji su, u saradnji sa doktorom Ismailom Lutolijem, iskusnim i vrlim pedijatrom, realizirali još jednu, u nizu, prigodnu aktivnost – još jedno predivno i posve inspirativno predavanje o zdravlju.
U najboljoj odgojno-obrazovnoj instituciji na svijetu, gdje se posvećuje velika pažnja kako obrazovanju tako i odgoju, kako psihičkom tako i fizičkom zdravlju, u “Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom”, utkana je još jedna nit spoznaje o onome šta jedemo i da smo, zapravo, onakvi kakvu hranu uzimamo.
Ovo simbolično, ali vrlo vrijedno, predavanje ostavilo je izrazita traga na neuprljanim dušama marljivih Koledžovaca koji su, poput spužvica, upijali svaku riječ doktora Lutolija.
Nakon prekrasnog govora satkanog u najljepšu priču o zdravlju, svi jednoglasno priznaše da, uistinu, trebamo više paziti na ono što jedemo – jer smo, zaista, onakvi kakvu hranu uzimamo.
Ali, ovo prekrasno predavanje nije sve – jer smo jedni drugima, pored mnogobrojnih spoznaja, poklonili, još jednom, ono najvrednije i najljepše – iskrene osmijehe i pune ruke istinskog prijateljstva.
U “Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom” smo svjesni da se za zdravlje vrijedi boriti, da zdravlje trebamo čuvati jer smo, zaista, onakvi kakvu hranu uzimamo.

[r]Admir Džanko
Category: Dešavanja u školi | Views: 693 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

« 1 2 ... 8 9 10