Home » 2016 » mart » 31 » Tri puta majka i opet da razmisliš
10:31 PM
Tri puta majka i opet da razmisliš
Žena je najplemenitije biće na planeti.
A žena poput hazreti Fatime je jasan znak Božije milosti i nepogriješiv putokaz ka džennetskim perivojima.
Hazreti Fatima, kćerka Božijeg poslanika Muhammeda (a.s.), je voćka u čiji hlad bismo se svi trebali skriti kako nas sunce dunjaluka ne bi oslijepilo, i kako ne bismo skrenuli sa put ka Džennetu. A njenim plodovima, u savjet koristan umotane, bismo trebali krijepiti naše duša i jačati naša srca.
Još iz vremena kada su ženska djeca živa zakopavana, kada su smatrana sramotom, zapahnjuje dašak ljepote i gordosti žene, koji se i dan-danas osjeća i raspiruje sjećanje na hazreti Fatimu – taj lagani povjetarac na vrelom putu dunjaluka.
I mi se, u “Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom”, tom gnijezdu ljubavi i mladosti, na prigodan način sjećamo hazreti Fatime, predvodnice žena u Džennetu i predvodnice ženama na dunjaluku.
Stoga, u znak zahvalnosti, i kroz sjećanje na ovaj biser mudrosti, kolegicama svojim, ženama milosnim, odgoju i obrazovanju potpuno predanim, upriličismo svečanost, prigodan program nakon sedmice brojnih aktivnosti – kako bi, barem na tih nekoliko trenutaka, ostavile za sebe – jer to, uistinu, zaslužuju.
Prigodnim programom, bogatom, a nadasve prekrasnom, trpezom, slijedeći veličanstveni put hazreti Fatime, pružismo priliku našim djevojčicama, djevojkama, ženama i majkama da se kroz ajete, stihove i lagane note milozvučnih ilahija opuste i podsjete sve ljepote života – te pripreme za Ahiret i za džennetska uživanja.
Trpeza je, zaista, bila predivna i ukusna, program prikladno i primjereno uređen, ali najveće bogatstvo i najveća ljepota su prisutne pratilje hazreti Fatime – koje ispijajući šaljicu ugodnih razgovora, blaženim osmijesima i umilnim pogledima, odavaše istinsku sreću i zahvalnost na ovako divnom druženju.
U knjizi “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” ovo je još jedna priča istkana za žene, zbog Žene, za sve one vrijednosti koje trebamo ljubomorno čuvati, za sve po®uke koje možemo upecati u nepreglednom okeanu suptilnosti i pobožnosti, jer prateći Sjevernjaču, mi tek do sigurne luke Zagovarača možemo doploviti.
Jer tri puta je majka i opet da razmisliš – stoga, neka je svaki dan Dan žena i majki i budimo jedni drugima tek sigurna stepenica do Dženneta.

Foto: Sanid Ahmić
Tekst: Admir Džanko

Category: Dešavanja u školi | Views: 464 | Added by: pbkljesevo | Rating: 4.0/1
Total comments: 0
avatar