Home » Projekti

U prostorijama “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” obilježen je, još jednom, veliki praznik – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jedne jedine nam domovine.

U majci našoj podijeljenoj i rascjepkanoj uzduž i poprijeko, jedan od lijepih primjera kako se voli, poštuje i gradi domovina, je i manifestacija „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“, koju već dvanaesti (12.) put organiziraše „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“.

Da je “Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu” najbolja manifestacija dokaz je i bogat kulturno-umjetnički program koji su, osim nastupa horova, dramsko-recitatorske sekcije “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, svojim nastupima uljepšali i dragi nam gosti iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova.

Nakon obraćanja gospodina Akifa Fazlića, načelnika Općine Ilijaš, i profesora Seada Poturka, direktora “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, mladi vitezovi znanja ukrstiše koplja na poljanama matematike, engleskog jezika te bosanskog jezika i književnosti.

U teškom boju, čvrstih i jakih protivnika, njih dvije stotine dvadeset i osam najboljih, iz četrdeset škola iz Federacije Bosne i Hercegovine (76 iz matematike, 73 iz engleskog jezika i 79 iz bosanskog jezika i književnosti), nadmetaše se za titulu najboljeg.

Da se dugotrajan i kontinuiran rad uvijek isplati, i vrijedno naplati, pokazali su: Emir Bejtić (prvo mjesto iz OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac), Lejla Kovač (drugo mjesto iz OŠ „Hasan Kaimija“ Sarajevo) i Edina Konjhodžić (treće mjesto iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo), tri prvoplasirana takmičara iz bosanskog jezika i književnosti.

Da se ne pravimo Englezi, već da, zaista, kada predano učimo i radimo možemo savladati svaki strani jezik (ovog puta je riječ o engleskom jeziku) pokazali su: Ilma Spahić (prvo mjesto iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zenica), Maja Duran (drugo mjesto iz OŠ “Meša Selimović” Sarajevo), te Edo Selak (treće mjesto iz OŠ “Čengić Vila I” Sarajevo), tri prvoplasirana iz engleskog jezika.

A da se može dobro snaći i među razlomcima, kosinusima, uglovima i računanjima pokazali su: Goralija Hanka (prvo mjesto iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre), Benjamin Kadić (drugo mjesto iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo), te Azra Velić (iz OŠ „Enver Čolaković“ Breza), koja je osvojila treće mjesto iz matematike.

Plakete za najuspješnije, u poretku škola, prema rezultatima svojih učenika, dobile su: Osnovna škola „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo (kao prvoplasirana i najuspješnija škola XII manifestacije “Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu” – 361,50 bodova), Osnovna škola „Skender Kulenović“ Sarajevo (kao drugoplasirana – 349,00 bodova) i Osnovna škola „Čengić Vila I“ Sarajevo (kao trećeplasirana – 346,00 bodova).

Manifestacija „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“ nije samo puko takmičenje, već projekat afirmacije omladine iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te ukazivanja na važnost očuvanja i njegovanja bošnjačke tradicije i kulture.

Čestitamo svima, a posebno najboljima, kojima su, osim vrijednih nagrada, i posjete Trgu Srebrenice u Visokom, vrijedni domaćini priredili mnogo pozitivne energije, prekrasnog druženja i istinskog ugođaja.

Na koncu, takmičari odlaze presretni i viđenim i osvojenim, gosti i profesori viđenim i doživljenim, a „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ nastavlja dalje – da, iz godine u godinu, biva bolji i uspješniji, te da znanjem i predanim radom gradi Bosnu i Hercegovinu, domovinu nam jedinu.

I, uistinu, ima nade sve dok ima omladine!

 

LINK DO GALERIJE

 

Foto: Rasim Suljić

Tekst: Admir Džanko

Category: Projekti | Views: 754 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Minute na satu lagano klize. Jedna po jedna – tek još dvanaest sati je do velikog otvaranja XII manifestacije „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“. Dvanaest sati je do dolaska 220 učenika iz 40 škola – iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Dvanaest sati je do dolaska više od 100 članova različitih delegacija. Dvanaest sati je do početka još jednog spektakularnog takmičenja posvećenog djeci i znanju – jer znanje je bogatstvo koje nam niko ne može otuđiti. A šta se događa dvanaest sati prije početka XII manifestacije „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“?! Saznajte šta rade marljivi domaćini kako bi ova najveća manifestacija u Bosni i Hercegovini opravdala epitet najbolje!!! Samo za Vas, mili naši, EKSKLUZIVNO IZA PARAVANA!!!

LINK DO GALERIJE

Foto: Rasim Suljić i Admir Džanko

Tekst: Admir Džanko

 

Category: Projekti | Views: 565 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Još jedni „Dani Ajvatovice“.

Još jednom Prusac.

Još jednom na hiljade hodočasnika.

I još jednom marljiva ekipa učenika „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, predvođena uvaženim profesorom Nijazom Trakom, na posve plemenitom 'zadatku'.

I još jedna podjela osvježenja, za duše istinskog okrepljenja, nakon nekoliko kilometara pješačenja ka dovištu.

I nikad kahva tako mirisala nije.

I nikad sok tako okrepljujući nije.

I nikad toliko zahvale vrijednim učenicima „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, praćenih iskrenim željama i najljepšim dovama, bilo nije.

Jer, uistinu, ova mala, ali vrijedna i odabrana, ekspedicija je, svake godine, istinsko osvježenje i blagodat – ekipa koja okrijepi besplatnim napicima na hiljade ljudi.

A počasni gost, i dokazani veliki prijatelj „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, bijaše i cijenjeni profesor Ramo Zulum, koji uveseljavaše ljude svojim pošalicama i neodoljivom karizmom.

Sve u svemu – još jedan projekat je uspješno priveden kraju, još jedna prekrasna aktivnost je spremljena u sehare učenika.

A uvaženi profesor Zulum, iz časa u čas, pokazujući na hvale vrijedne aktivnosti učenika, tek je ljudima, od srca, govorio:

„Ovakve škole nema nadaleko. Odavno u našoj miloj Bosni i Hercegovini nema ništa džaba. Ni bez interesa. I zato su marljivi insani iz „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ pokazali, još jednom, zašto su najbolji!“

Do naredne godine... mahsuz selam i svako dobro!

Admir Džanko

Category: Projekti | Views: 686 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)