Home » Posjete i izleti

Izlet u Konjic, posjeta Titovog nuklearnog bunkera

TITOV NUKLEARNI BUNKER

Jedna od najstrožije čuvanih
tajni Jugoslavije

Sagrađen je u svrhu skloništa 350 Titovih 
najbližih saradnika u slučaju atomske 
katastrofe

Category: Posjete i izleti | Views: 159 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Četvrta sedmica februara 2017. godine, označena je kao sedmica iranskog filma. Tim povodom u Sarajevu se predstavlja pet filmova iranske produkcije u organizaciji Iranskog kulturnog centra, a domaćin je multiplex Cinema City. Naše učenice i učenici su sa oduševljenjem, nakon skromne zakuske i obraćanja organizatora, pogledali film “Ćerka”.

LINK DO GALERIJE

Foto: Rasim Suljić

Category: Posjete i izleti | Views: 350 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

U sklopu planirane terenske nastave, naši učenici su pod vodstvom svojih profesora sporta posjetili olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu. Kako je tog 1. februara vrijeme bilo nemirno, nakon kratkog uživanja u zimskim čarima, odlučili smo da kahvu i toplu čokoladu popijemo na Baščaršiji. Bila je to još jedna lijepa stranica u spomenaru Koledžovog života.

LINK DO GALERIJE

Foto: Rasim Suljić

 

 

Category: Posjete i izleti | Views: 380 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Čarobni grade, opet smo tu!!!

Opet Jedan MOST!
MUŠKARAC ne samo jedan, opet!
I ne samo jedna žena, opet!

Dragi prijatelji,

Učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, u moru iznenađenja, zajahali su još jedan talas radosti i sreće.

Naime, marljivi članovi Odsjeka za odgoj, na čelu sa profesorom Nijazom Trakom, iznenadili su, još jednom, nas učenike koji borave u internatu – posjetom jednom od najljepših gradova Hercegovine – gradu Konjicu.

U vrijednoj istraživačkoj ekspediciji, koja se zbog hladnoće imali smo zanimljivog gosta – Vrgorčanka Tina Ujevića, koji nam je recitirao poznatu „Svakidašnju sretnikovku“!

Nakon kratkog govora o gradu na Neretvi – svi se razmilismo, lagano poput talasa. 

I, uživanju, i ovaj put, nikad kraja.

Vraćajući se sa ovog zanimljivog, i za nas učenike posve nenadanog i iznenadnog, putovanja otkrili smo tajnu, koju ćemo podijeliti sa vama - sve vrijeme smo se 'šlepali' uz poznatog pjesnika da bismo na koncu shvatili da to bijaše naš virtuozni odgajatelj Nijaz Trako, ali da se zna ne bijaše nam žao.

Svejedno, nama je bilo predivno, te i vas pozivamo da dođete u najbolju odgojno-obrazovnu ustanovu na svijetu – „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“.

Jer, danas završi naš put u Konjic, a već sutra – KO ZNA GDJE!!!


Foto: Akif Suljić (LINK DO GALERIJE)
Tekst: Admir Džanko

Category: Posjete i izleti | Views: 408 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Godine lagano, potpuno nečujno, lete.

I sve je dalje tren otkako sa nama nije otac naše domovine, stub naše kuće, ključ naše nezavisnosti, naš predsjednik, naš miljenik – rahmetli Alija Izetbegović.

Trinaest godina je otkako nosimo teško breme ostavljenog nam amaneta – da našu domovinu pučinom nepredvidiva dunjaluka jedrimo, da našu čeljad u svijetlu budućnost izvedemo.

A sjećanje na našeg Predsjednika ne jenjava.

Bajrak ljubavi, i ove godine, nosiše učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, Osnovne škole „Đulistan“ i Predškolske ustanove „Behar“, jer je narod ovaj Predsjednik u srcu svome uvijek imao, jer su njemu sreća i dobro drugoga bili važniji od sopstvene sreće i dobra.

Ostaje, Predsjedniče, svaka tvoja misao da nas, kono putokaz, vodi tminama dunjaluka, da nam svijetli pute.

Predsjedniče, neka ti je vječni rahmet...

 

Category: Posjete i izleti | Views: 451 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Zakotrljala se odgojno-obrazovna kugla niz padinu života.

I još jedan projekat, i još jedna prekrasna odgojno-obrazovna priča istkana milim šarama avanturizma i kampovanja
ispisa se milim rukicama učenika “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”.

A upravo ovo kampovanje, još jednom, je pokazalo pravu sliku učenika “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” – te vrijedne pčelice, marljivi insani, od svega naprave predivno druženje i ambijent u kojem svi mogu uživati i u kojem se svi mogu okoristiti.

Od Stražice do Ločike, od sabaha do jacije, od počasne straže u sitne sate, od doručka do večere, od smijeha i šale, do predavanja kratkih za velike i male.

Prokoško jezero.

Jer u našoj je domovini, ipak, najljepše.

I koristiše sve trenutke da se zbliže i postanu kao jedan – jer tek kada su svi skupa, tada se prava slika o njima oslikava.

Uživaše, radiše, napredovaše – i hvala, mili naši, učenici sadašnji i prošli, što svojim prisustvom uresiste i ova predivna tri dana.

Do novih avantura i novog kampovanja, za još jednu veliku pobjedu – još jedno veliko HVALA.

Jer, za učenike “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” samo je nebo granica.

Category: Posjete i izleti | Views: 482 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Jedna od najboljih i najbrižnijiih odgojno-obrazovnih institucija je „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“, u kojem se za učenike, u vrsnoj režiji njihnih odgajatelja, iz dana u dan, na nepreglednom platnu života, oslikavaju najljepši trenuci njihnih djetinjstva.

Jer, ovaj kratki život je satkan od sitnica, a upravo se te sitnice u „Perzijsko-bosanskom koleždu sa internatom“ učenicima nude.

Još jedno opuštajuće poslijepodne, još stotine prekrasnih trenutaka provedenih na svježem zraku, nakon psihičkog pritiska eksterne mature, u iftarskom okrilju Žute tabije, ureza se u godove njihnih sjećanja.

I dok se iščekivao pucanj nadaleko poznata topa, djevojke i dječaci su uživali u predivnoj gradskojo panorami. Istinski su uživali u svakom koraku, u svakoj travki, u svakom listu proljetnom – u mirnom i predivnom ambijentu Žute tabije, tamo visoko ponad šeher Sarajeva.

Nije ovo bio običan iftar – jer obične stvari u životu ne postoje. Ovo je, kao i sve ostalo, bilo jedinstveno i neponovljivo.

Jer, iftariti ne znači tek jesti! Iftariti znači komunicirati sa prijateljima, znači uspostaviti vezu sa najplemenitijima, znači ne razmišljati ni o čemu lošem, znači potpuno se predati i uživati u svakom ponuđenom trenutku.

I, tren po tren, približi se vrijeme iftara. Na stotine ezana prolomi se šeherom dok su naši biseri uistinu uživali – svi su željeli ponovno da osjete taj nezaboravni užitak.

Bijaše zabavno, bijaše jako lijepo, bijaše (ne)ponovljivo, bijaše nezaboravno – uz prekrasne odgajatelje, za koje su svake riječi hvale premale – jer iftariti ne znači tek jesti!

Onako zajapureni, jedrih lica, veselih srca, momci i djevojke uputiše se ka Begovoj džamiji, te se, posve sretni i smireni, lagano vratiše natrag u gnijezdo istinske sreće – u „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ – željno iščekujući novu avanturu, novu kockicu u slagalicama njihnih života...

http://pbk.edu.ba/

Admir Džanko

Category: Posjete i izleti | Views: 656 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

U kraljevstvu „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, za mlade princeze i prinčeve, organizira se još jedna predivna, i posve neobična, aktivnost – iftar na Igmanu, planinskoj ljepotici.

U ovim vrelim junskim danima, kada je post pravo iskušenje, još jedna lijepa priča se ispisa na stranicama najbolje škole na svijetu – i ti blagoslovljeni iftarski trenuci provedeni na planinskoj ljepotici, u društvu sa neprevaziđenim Harunom ef. Hodžićem, uistinu su iznenadili naše mladice, našu budućnost.

A gdje drugdje da se ode?!

Gdje drugdje da se iftari, a da bude ovako prekrasno i upečatljivo?!

Na Igmanu, pored jedne od najljepših džamija na planeti, ratnoj igmanskoj džamiji, koju su Bošnjaci iz svoga srca pretočili u igmansku stvarnost, se rasprostru ramazanska sofra, i mnoštvo iftarskih blagodati.

A zašto baš Igman?!

„Jer mi Bošnjaci volimo Igman i Igman voli nas – u teškim vremenima, kada se nadvio crni oblak nad bošnjačkim narodom, kada su neprijatelji okupirali sve, kada su rušili sve što je bilo obilježje bošnjačkoga naroda, ova planina je primila naše ljude i pružila im utočište“, toplo je govorio Harun ef. Hodžić našim mladicama.

A nakon predivnog iftarskog druženja, nakon tih nezaboravnih trenutaka, još jedno iznenađenje za učenike „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ – gledanje u zvjezdano nebo teleskopom, u režiji, uvijek nadahnutog i posve inspiriativnog, profesora Adnana Tihića.

I tako, prekrasan iftarski tren spremljen u sehare sjećanja – u vidu još jedne posve lijepe ramazanske priče...

Admir Džanko

Category: Posjete i izleti | Views: 652 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Svaki metak svoju metu ima!

Najveća je nagrada, u plemenitom pozivu odgoja i obrazovanja, vidjeti svoje milo čedo, svoga učenika, svoju mladicu nejaku, kako, iz dana u dan, jača i izrasta.

Veliku pažnju, ponaosob svakom učeniku, posvećuju upravo odgajatelji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ koji, pod budnim okom, i virtuoznom mišlju, profesora Nijaza Trake, predivne stvari, kono ruho, spremaju u sehare učenika.

I još jedna prekrasna noć urešena zvijezdama što djeca se zovu.

I naši mili gosti, predvođeni uvaženim Abdurahmanom ef. Zukanom.

I još jedno druženje sa gospodinom Nijazom Šahinovićem u prekrasnom ambijentu Streljačkog kluba „Visoko“.

A, na početku, bijahu im drhtave ruke, ali srca smirena i sretna!

No, pucanj po pucanj – meta sve veća bijaše!

A svaki metak precizniji!

I nakon predivnog vremena provedenog u Streljačkom klubu „Visoko“, i zahvale domaćinima na, ko zna koji put, sjajnom prijemu, odabrana delegacija uputi se ka gnijezdu odgoja i obrazovanja, ka posljednjem utvrđenju istinskih vrijednosti i ulaganja u omladinu – ka „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“.

Lagana šetnja.

Prekrasno druženje sa učenicima internata.

I posve lagana, a nadasve, večera.

I prekrasni zajednički smiraj duše, urešen ikametom milog bisera Bilala Zukana.

I mnogo riječi lijepih!

I još više trenutaka prekrasnih.

Uzvišeni Gospodaru, hvala Ti na neizmjernim blagodatima Tvojim!

A, neki će se i nabildani kućama vratiti!

I izboksani!

Kamo sreće da je više ovakvih, iskrenih, druženja omladine.

Kamo sreće da svi rade na afirmaciji istinskih životnih vrijednosti.

Kamo sreće da svi uživamo u životu, sa dragim ljudima, uvijek i iznova nešto novo pripremajući za djecu, baš kono radi i uvažena Mubina Čeliković-Kobilica – hanuma koja je sebebom mnogih prekrasnih stvari.

Kamo sreće da, iz dana u dan, izrastamo!

I 'pucamo' ka višem – ka boljem!

Jer, uistinu, svaki metak svoju metu ima!

Svaki pucanj je hitac bliži uspjehu!

A meta „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ su sretna i zadovoljna djeca!

Admir Džanko
Category: Posjete i izleti | Views: 611 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Kad nekoga voliš, onda mu ugađaš!

Od srca!

Iskreno!

I ništa ti za njega nije teško!

Kao što ni profesorima „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ nije ništa teško za njihne vrijedne učenike.

Da ih, iz sedmice u sedmicu, obraduju, nagrade, počaste zarad njihova lijepa odgoja i zarad njihova napretka.

Jer, želja je da izrastaju i nadrastaju sve njih.

Da iz života u „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“ ponesu tek najljepša iskustva.

I da uvijek budu svjesni da su dio najbolje odgojno-obrazovne porodice na svijetu.

I, nakon naporna rada, slijede trenuci oduška.

I uživanja.

I utrkivanja.

Adrenalinska bomba.

I krv u venama.

Pritisak u ušima.

Srce lupa kono bubnjar na koncertu Dine Merlina.

I utrke su počele.

Nekoliko krugova za zagrijavanje, za upoznavanje bolida, uočavanja krivina, turiranja i oštrih pogleda ka protivnicima, tek su uvertira u pravu ludnicu na stazi.

Najbolja vremena su se smjenjivala.

Zaštitne gume su letjele na sve strane.

Škripa guma u driftu.

Promukli zvuk motora nagaženih do krajnje granice.

Sirovi adrenalin.

I, na koncu, zvanična statistika.

I bijaše ovo još jedna nevjerovatna priča u predivnoj knjizi „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ ispisana rukom naših marljivih učenika i odgajatelja.

Još jednom adrenalin buknu venama!

Još jednom, i ponovno će – jer ovo je „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ – oaza za najbolje!

Foto: Akif Suljić

Teskt: Admir Džanko
Category: Posjete i izleti | Views: 492 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

« 1 2 3 »