Home » 2016 » april » 15 » Digla se iz pepela
10:43 PM
Digla se iz pepela
Učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, na čelu sa profesoricom Sanelom Sirćo, na posve prikladan način obilježiše Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilazivši ratne linije ponad okupiranog Sarajeva, evocirajući uspomene na teška iskušenja i pričajući o najtežim danima protka se sve kroz terensku nastavu i utka u goblen učeničkih sjećanja.

Jer, prije više od dvadeset godina, u jeku krvavih agresorskih napada na nedužne građane Bosne i Hercegovine, u vrijeme najvećih iskušenja, izrasla je, iz Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i ostalih patriotskih jedinica jedna od najboljih armija na svijetu – Armija Republike Bosne i Hercegovine.
Ime časne Armije pronijeli su krvavim linijama fronta hrabri i golobradi mladići koji su srcem, jer oružja skoro da nisu ni imali, branili svoju rodnu grudu, branili nejač koju zlotvori želješe izbrisati.

Dug je spisak onih koji ugradiše sebe u temelje naše domovine, koji ispisaše stranice ratnih strategija koje se i danas izučavaju na prestižnim vojnim akademijama.

Život ide dalje, ali ne i sjećanje – jer sjećanje na hrabre borce ne blijedi, na ljude koji odbraniše našu domovinu, očuvaše našu slobodu, a koje danas rijetko ko i cijeni, već su bačeni, poput krpenih lutki, u zapećak historije.

Ali, ne i u „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“ gdje se borci i danas cijene, gdje se sjećanje na njih čuva – zarad bolje budućnosti. U svakom ajetu Kur'ana Časnog, u toplom mekamu Nermina ef. Bahtanovića, u intoniranju državne himne, uz podizanje zastave, u kratkom govoru profesora Fuada Dedića – slike otpora, slike borbe i slike nade prolaziše.

I kao što predsjednik Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reče: „...kada se jednom budu pravile analize, kada se iz neke povijesne udaljenosti bude odgonetalo to čudo bosanskog otpora, naći će se, siguran sam – da je tajna bila negdje u dušama ili karakteru ljudi...“

Zato, pamtimo naše heroje i to teško, ali slavno vrijeme. Ne dopustimo da se zaboravi njihova uloga i značaj u historiji naše zemlje i našega naroda.

Jer, rezultati njihove borbe i njihove žrtve su temelj za gradnju bolje budućnosti generacijama koje dolaze. Tu borbu nastavljamo i danas - borbu za cjelovitu, prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju slobodnih i ravnopravnih ljudi.

Jer, Bosna i Hercegovina se, upravo na plećima tih hrabrih ljudi, po ko zna koji put, digla iz pepela…

Admir Džanko


Category: Dešavanja u školi | Views: 621 | Added by: pbkljesevo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar