Home » Arhiva novosti
Još jedna prekrasna večer urešena predivnom aktivnošću.

Sarajevo – grade moj!

„Cinema City“ – mjesto uživanja!

I još jedan skroz novi doživljaj, i potpuni ugođaj, uz „Angry Birds“ i kokice, a ponekom, Boga mi, i suši.

Kad je čovjeku lijepo, onda mu je i zvuk tišine najljepša melodija života.

Kad čovjek predano radi, svaki se posao završi prekrasnim rezultatom.

Kad smo kono jedan, onda je sve u životu mnogo ljepše i ugodnije.

Biti član „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ – neprocjenjivo!

Jer, iako je oko nas mnogo Angry Birds, mi smo, ipak, istinski Happy Kids.

I, idemo dalje, dignute glave, čista srca, sa jasnim ciljem – da, iz dana u dan, izrastamo i bivamo dobri, bolji – NAJBOLJI!!!

Foto: Samir Malanović

Tekst: Admir Džanko
Category: Posjete i izleti | Views: 441 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Četiri predivne godine, dragi maturanti, su sada iza vas – četiri godine putovanja uzburkanim morima odgoja i obrazovanja, te spremanja za kvalitetan i uspješan život koji nadolazi.

U seharu sjećanja spremiste mnogo toga lijepog i manje lijepog, ali sjećat ćete se samo onih lijepih stvari na koncu – kako to i inače, u životu, biva.

Jer nigdje bolje raje, boljih profesora, koji posvećuju više pažnje, istinske radosti i predivnog druženja nema – jer samo je jedan „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“, koji ćete nositi u srcu zauvijek.

Ali, dođe vrijeme da se zaplovi dalje. Na pučinu da isplovi lađa mladosti, da i dalje plovi stameno i sigurno, jer sa sobom nosi ono najbolje od odgoja i najkorisnije od znanja. A, zaista, nijedan talas nije nesavladiv, te nijedna bura ne traje vječno.

Osmijesi se poput duge prošarali svuda oko vas. I suze žala, uz radosnice, natopiše dolinu lješevsku. Bilo vam je lijepo, kao i nama sa vama, to niko ne može poreći.
Hvala Vam, mili maturanti, ljudine, hvala Vam profesori, hvala svima – jer jedan je „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“, kono majka jedna.

I hvala svima za sve lijepe trenutke –
uživali ste i niko vam to ne može oduzeti. Družili ste se i zbližili. Postali ste kono jedno. Jedna velika i sretna porodica. „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ je svima vama u srce urezan. Jer to je sigurna luka gdje se uvijek možete svratiti kada vas zapahnu bure dunjaluka.

Hvala svima što smo zajedno izgradili čvrst bedem naše domovine, ove mladice, ove tulipane, ove divne mlade ljude što balone svoje sreće pustiše jer odlaze, odlaze...

Ali, ne smijete biti tužni – iza vas je prekrasno djetinjstvo urešeno bojama „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“.

Ispred vas se život prostro – i vi ste ga naučili živjeti.

I zato, iako odlazite, odlazite, polahko – vi, naši dragi maturanti, ćete zauvijek imati svoje mjesto u okrilju „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“...

Admir Džanko


Category: Dešavanja u školi | Views: 473 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Život, uistinu, ispisuje najljepše priče.

A glavni junaci ovogodišnje predivne priče „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ su naši dragi maturanti, koji polahko, ali sigurno, isplovljavaju na pučinu života – iz sigurne srednjoškolske luke.

Onako mladi.

Snažni.

Pametni.

Obrazovani.

Odgojeni.

Spremni za akciju.

I bolje sutra.

Spremni na promjene.

I život kakav žele.

Jer oni su kreatori, oni su virtuozi, oni su oni koji znaju kako je lijepo biti učenik najbolje škole na svijetu.

A, bilo je, zaista, prelijepo.

I predivno.

I fenomenalno.

I svaki tren na svoj način drugačiji i prekrasan bijaše.

I mnogo blistavih trenutaka, i pokoji suzan, kao ruho bijaše spremljen.

I bijaše nebrojeno mnogo iskrenih osmijeha, istinskih prijatelja, ali i sitnih nesuglasica, dignutih noseva – jer sve je to, zapravo, život.

I bijaše, uistinu, neponovljivo.

Bijaše to samo njihov život – život koji maturanti proživješe punim plućima, čvrsto se držeći za jarbol „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“.

Jer, kada si sa porodicom, sa onima do kojih ti je stalo, ništa ti nije teško.

I, stoga, kono spomen na sve lijepo što bijaše, što i dalje traje, maturanti organiziraše, samo za sebe, posljednji srednjoškolski izlet – na izletišta Konđilo.

Da se još koji tren nagledaju jedni drugih, da još koji tren riječ više prelome, da zauvijek u srca se jedni drugima urežu.

Jer, ovakve djece, ovakvih insana, ovakvih ljudina, teško da još gdjegod ima.

I na tome im jedno veliko hvala!

Hvala za sve!

I neka se zna - samo je jedan „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ sa svojim milim maturantima, koji iskoristiše još koji tren sreće, prije nego lađa života dalje kreće...

Admir Džanko


Category: Posjete i izleti | Views: 474 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

U okrilju „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ svaki se dan nešto novo, zanimljivo i drugačije za učenike internata organizuje.

Jer želja je da se ova omladina razvije u zrele, zdrave i samoaktuelizirane ličnosti čijim će se znanjima i sposobnostima okoristiti vascijeli svijet.

Ovaj put, na opće iznenađenje, na opće oduševljenje, vrijedna ekspedicija zakorači u KSC Vogošća – u mjesto što kuglanom se zove.

Ali, prije kuglane, nađoše se u društvu prijatnih i veselih rukometaša „Vogošće Hills“, koji pokazaše da su prave sportske i ljudske veličine, te se sa njima i fotografisaše!

I nadasve ljubazni i profesionalni domaćini im, na zanimljiv i razumljiv način, otkriše čari upale svih mišića – otkriše čari kuglanja.

I, malo po malo, bacala se kugla za kuglom.

I, malo po malo, pogodio se i pokoji čunj.

I, malo po malo, razvi se pravi natjecateljski duh.

Ko će bolje, ko će više!

Raspiri se vatra uspjeha i žar istinska prijateljstva.

Dva sahata za tili čas se spremiše u sehare sjećanja, a ova aktivnost će zadugo učenicima ostati u sjećanju – nekima po dobrim rezultatima, a svima, sasvim sigurno, po upali mišića.

Jer, kuglanje je sport koji, uistinu, razvija svaku grupu mišića, a posebno stomačnu.

To uvidješe i naši bacači, jer se, nakon dva sahata bacanja kugli niz plavu rijeku kuglane, i sami 'baciše' u potragu za nečim što hrana se zove!

Izmoreni, zadovoljni, od uha do uha nasmijani, napustiše prekrasnu dvoranu za kuglanje, zahvališe se gostoprimljivim domaćinima, i ostaviše za sobom da kugla se njihne sreće i dalje okreće!

Admir Džanko

Category: Posjete i izleti | Views: 458 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Još jedan predivan dan u okrilju „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, tom carstvu istinskog prijateljstva, kvalitetna obrazovanja i, uistinu, prefinjena odgoja.

I još jedna prilika za sve one koji žele da lađom sigurnom strahotnim talasima dunjaluka zaplove – a takvih je, iz dana u dan, sve više i više.

U prekrasnoj atmosferi, u organizaciji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, održa se Drugi stipendijski ispitni rok, koji svojim prisustvom okruniše učenici iz Travnika, Kaknja, Sarajeva, Tuzle, Visokog i Lješeva – želeći za sebe i za svoje roditelje obezbijediti stipedniju za školovanje u ovoj renomiranoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Svojim nebrušenim talentom i predanim radom učenici zakuhaše stipendijsku čorbicu koristeći malo matematike, malo engleskog ali i bosanskog jezika i književnosti – te ćemo u srijedu (11.05.2016. godine) vidjeti kako je ko šta spravio – kada nas dočekaju i rezultati.

No, osim izrade stipendijskog ispita, domaćini su se potrudili da za svoje goste pripreme brojne zanimljivosti, te gostima, ni u trenu jednom, ne bijaše dosadno.

Svi ovi mladi vitezovi žele za sebe najbolje, zato svi dođoše u „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ – tu malu školu za velike ljude.

Ko je stipendiju osvojio, osvojio je – jer iza nas je, dakle, i Drugi stipendijski ispitni rok!

Mjesta je sve manje, a sve se više mjesto, u „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“, traži!

Admir Džanko

Category: Dešavanja u školi | Views: 473 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

I nakon osam odigranih kola Malonogometne lige „Liga 10“, u organizaciji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, svi su u neizvjesnosti – jer kako nije završena borba za treće mjesto tako se grčevito nastavlja borba i za titulu.

U moru prekrasnih utakmica i sjajnih odgojno-obrazovnih stvari, jedna od ekipa koje plijene svojom pojavom je ekipa Osnovne škole „Alija Nametak“ sa Buka, popularni 'Majstori', na čelu sa vizionarom Erminom Ahmićem, koji će se, kao gosti, pokušati suprotstaviti jednoj nogometnoj velesili – Nogometnom klubu „Bosna“ Visoko, predvođenom nogometnim magom Avdom Kurdijom.

Pred nama je utakmica koja će definitivno odlučiti ko će na kraju sezone podići pehar najboljeg, pred nama je susret dvije nogometne filozofije – razigrane 'Žute flotile' i čvrste i disciplinovane 'Majstorije'.

Pred nama je, sasvim sigurno, strašna utakmica sa mnogo prelijepih poteza, taktičkih nadmudrivanja, prekrasnih golova – sa najvećim ulogom – TITULOM! Jer, pobjednik iz ovog susreta ne osvaja tek tri boda, već i naslov šampiona prve sezone Malonogometne lige „Liga 10“, u organizaciji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“.

Obje ekipe su svojim dosadašnjim igrama, i odnosom na terenu, poštovanjem i pravim primjerom šta je to ljudskost, pokazale da zaslužuju titulu – ali, lopta je okrugla i pobjednik je samo jedan.

U drugoj utakmici devetog kola Malonogometne lige „Liga 10“, u organizaciji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, sastaju se dvije ekipe čiji će duel, sasvim sigurno, odlučiti koja će ekipa zauzeti treće mjesto na kraju sezone. Sa jedne strane virtuozni 'Doktori', sa druge strane neustrašivi 'Ratnici', na čelu sa Fuadom Lepićem, ljudskom i sportskom veličinom, koji će se boriti za bodove i priliku da se i ŠF „Napad je najbolja odbrana“ okruni trećom pozicijom.

Ali, 'Doktori' sasvim sigurno neće prokockati ovu idealnu priliku da pobjedom zacementiraju treće mjesto i završe koliko-toliko uspješno ovu izrazito turbulentnu sezonu. Pred nama je još jedan nogometni klasik – a neka pobijedi bolji!

U trećoj utakmici, za zelenim stolom, ŠF „Napad je najbolja odbrana“ je osvojila nova tri boda, rezultatom 5:0, te će nestrpljivo osluškivati rezultat između 'Doktroa' i 'Ratnika'.

Deveto kolo je pred nama, posljednje koje se igra u Sportskoj dvorani „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, jer se deseto igra u KSC Ilijaš, sve je spremno i napeto – i prepuno neizvjesnosti, jer je borba za sve pozicije neizvjesna kao nikad do sada...

Admir Džanko
Category: Dešavanja u školi | Views: 479 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Dragi moji prijatelji školarci,
bliži nam se upis u srednju školu!

I stotine pitanja po glavi se roje!

I hiljade odgovora, još više nagovora – jer svi znaju najbolje!

A ja – gdje da idem, šta da upišem?!

Mnogo je razmišljanja, a samo jedna odluka!

No, ja ću izabrati ono najbolje – upisat ću „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“!

Jer, u „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“ ću steći mnoga korisna znanja, lijepa odgoja i upoznati pregršt istinskih prijatelja.

I, bit ću pravi, pravcati Koledžovac – ponos i dika svojih roditelja!

Zato je moj konačan izbor „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ – ta mala škola za velike ljude!

Napomena:

Još samo sedam dana je ostalo do drugog stipendijskog ispita (07.05.2016. godine), koji će se održati u „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“, sa početkom u 09:00.

Obaveznu prijavu za Stipendijski ispit možete izvršiti lično kod pedagogice ili na broj 033 403 321 (lokal 120), najkasnije do 05.05.2016. godine.

Dođite da se lijepo družimo, da i Vi stipendiju osvojite, pa da skupa kročimo stazama lijepa odgoja i kvalitetna obrazovanja.

Vaš iskreni prijatelj Koledžovac

Category: Dešavanja u školi | Views: 384 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Svaki dan nešto novo, zanimljivo i totalno drugačije za učenike internata „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ – jer misija, i na koncu iskrena želja, odgajatelja je da se ove prekrasne mladice upuste, svim srcem, u dobre stvari života, te da u svoju seharu spreme, kono ruho, tek najljepša iskustva.

Jedno sitno iznenađenje uresi srca zahvalnih učenika, jer ih njihni odgajatelji, kono nagradu za vas trud i zalaganje da budu bolji, nagradiše jednim izletom u Karting centar Sarajevo, gdje ih srdačni domaćini prijatno dočekaše i pokazaše im sve čari kartinga.

Nakon podjele u takmičarske grupe, započela je prava adrenalinska bomba. Miris oktana, sprženih guma, izgorena ulja i jakih, kono bubanj Manijački, otkucaja srca takmičara, uresi namjensku halu Karting centra Sarajevo.

I utrke su počele.

Nekoliko krugova za zagrijavanje, za upoznavanje bolida, uočavanja krivina, turiranja i oštrih pogleda ka protivnicima, tek su uvertira u pravu ludnicu na stazi.

Najbolja vremena su se smjenjivala.

Zaštitne gume su letjele na sve strane.

Škripa guma u driftu.

Promukli zvuk motora nagaženih do krajnje granice.

Sirovi adrenalin.

I, na koncu, zvanična statistika izbacila je najbolje. Jer, statistika ne kaže da su svi bili dobri, da su se svi hrabro upustili u ovu nevjerovatnu priču – statistika kaže ko je najbolje vrijeme ostvario...

U konkurenciji dječaka poredak je sljedeći:
1. Samir Masnopita (19.205)
2. Mahir Tahirović (19.228)
3. Samir Malanović (19.300)

U konkurenciji djevojčica poredak je sljedeći:
1. Ilhana Mušinbegović (24.313)
2. Ajla Salkanović (25.638)
3. Nejra Halilović (26.280)

Bijaše ovo još jedna nevjerovatna priča u predivnoj knjizi „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ ispisana rukom naših marljivih učenika i odgajatelja.

Bijaše ovo još jedna prekrasna odgojno-obrazovna aktivnost koja nas uresi mnogim lijepim i nadasve korisnim stvarima.

Jer, iako nismo Aerton Sena, mogli smo i mi malo da provozamo – i jesmo!!!

Admir Džanko


Views: 382 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Zanimljivim internatskim aktivnostima učenika „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ naprosto nikada kraja. Nakon naporna radna dana trude se da, u saradnji sa odgajateljima, iskoriste svaki trenutak na lijepe, zanimljive i nadasve korisne stvari.

U saradnji sa gospodinom Nijazom Šahinovićem, predsjednikom Streljačkog kluba „Visoko“, inače vrlim prijateljem ove predivne odgojno-obrazovne institucije, organizirali su, kao relaksirajuću, a vrlo zabavnu, aktivnost kratke osnove streljaštva sa akcentom na praksu.

I, nakon nekoliko kratkih, a važnih, informacija i objašnjenja, učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ su uzeli oružje u ruke. Malo strahotno, više izazovno, ali najviše radosno – i prvi pucnji zasjekli su streljanom.

Štekću umorne puške kao '92, a učenici ne skidaju osmijeh sa usana! Jer, žive život punim plućima! A priliku da se okušaju u ovom obračunu sa papirnatom metom učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ pružili su i svojim gostima iz Kaknja, koji su došli u pratnji uvažene profesorice Mubine Kobilice.

Ispucalo se, ismijalo, nešto se i pogodilo – više umorilo i ogladnilo! Stoga, natrag u bazu – na ukusnu večeru i koji sahat prekrasnog druženja!!!

Započe i famozna nadoknada kalorija – i još jedna prekrasna večer u ritmu narodne pjesme:

„Snijeg pade na behar, na voće – neka puca kol'ko ko god hoće!“

Foto: Akif Suljić

Tekst: Admir Džanko


Category: Posjete i izleti | Views: 371 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

(od blještavih svjetala velikoga Sajma, do čarobnog ozračja Narodnog pozorišta)

Sajam knjiga i učila u Sarajevu, u srcu Skenderije, obojen bojama brojnih izdavača, izlagača i promotora, je zvanično počeo.

Tako se još jedna zanimljiva sajamska priča zakotrljala.

Brojni izdavači, izlagači i promotori pronašli su svoje mjesto u dvorani KSC “Skenderija”, te su pokazali da, i u ovim teškim vremenima, ima mjesta za knjigu i kulturu.

Svoje mjesto, među stotinu renomiranih, pronašli su i “Perzijsko-bosanski koledž sa internatom”, Osnovna škola “Đulistan” i Predškolska ustanova “Behar”, kao jedine odgojno-obrazovne institucije od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja, koje su, svojim izdanjima i predivnim promotivnim materijalima, istinsko osvježenje.

Prekrasni štand ne čine lijepim tek ljudi koji ga opslužuju, već predivni ručni radovi učenika, koji skupa sa odgajateljima istkaše nevjerovatnu kolekciju rukotvorina.

Učenici internata “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” su, iskoristiviši kvalitetno slobodno vrijeme, zavirili i u tajanstveni kutak Sajma, svratili do štanda te skupa prošetali ostatkom hale.

Od blještavih svjetala velikoga Sajma, uputiše se do čarobnog Narodnog pozorišta u Sarajevu gdje ih dočeka predstava “Buba u uhu”, nakon koje obaviše namaz i vratiše se u okrilje “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”.

Još jedna lijepa večer – večer hoda stazama kulture… od blještavih svjetala velikog Sajma, do čarobnog ozračja Narodnog pozorišta…

Admir Džanko


Category: Posjete i izleti | Views: 468 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 »