Home » Arhiva novosti

Na osnovu Odluke Školskog odbora Osnovne škole "Đulistan", od 30.08.2016. godine, raspisuje se Konkurs za izbor i imenovanje direktora Osnovne škole "Đulistan" na period od četiri godine.

Konkurs ostaje otvoren petnaest dana od dana objavljivanja, a više informacija o načinu i uvjetima prijave na konkurs možete pronaći ovdje.

Category: Obavijesti | Views: 370 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

U ovom teškom i olujnom vremenu, u kojem vreba nebrojeno mnogo gusara, koji su voljni potopiti svaki brod odgoja i obrazovanja, brod „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ hrabro i suvereno sječe talase.

I u našem hramu odgoja i obrazovanja, vođeni mišlju da je ovo plemenita i poslanička profesija, istinska sreća i dobrobit naših učenika su na prvom mjestu.

            I učenje, i zabava, i druženje, i razgovor, i pomaganje, i mnoge druge niti morala naći ćete na našem odgojno-obrazovnom goblenu.

            Ako želite da vam srednja škola ostane u lijepom sjećanju, ako želite da budete sretni i zadovoljni, ako želite da budete zaštićeni i sigurni, ako želite da budete predvodnici odgojno-obrazovnog napretka naše domovine, bit ćete na brodu „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“.

Do tada uživajte u našim trenucima sreće, u kadrovima ljepote, u događajima iza svjetala velike pozornice, i dobro nam došli, dragi prijatelji.

Jer, vrata „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ su vam uvijek otvorena.

Foto: Samir Malanović        LINK DO GALERIJE

Tekst: Admir Džanko

 

 

Category: Dešavanja u školi | Views: 398 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

 

Zbog isteka mandata dosadašnjih članova Školskog i Upravnog odbora, a na osnovu Zakona o srednjem obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 23/10), Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 10/04, 21/06, 26/08 i 31/11), Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 26/08),Pravilnika o izboru, imenovanju i načinu rada školskih i nadzornih odbora srednjih škola Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 6/11), Pravilnika o izboru, imenovanju i načinu rada školskih i nadzornih odbora osnovnih škola Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 24/12), Pravilnika o izboru i imenovanju upravnih i nadzornih odbora predškolskih ustanova Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 3/11), Osnivač "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom", Osnovne škole "Đulistan" i Predškolske ustanove "Behar", raspisuje:

 

J A V N I   O G L A S

za izbor i imenovanje Predsjednika i članova Školskog odbora  "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom", Osnovne škole "Đulistan" i Predškolske ustanove "Behar"

 

I

 

U Školski odbor "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom", biraju se:

 

1. Predstavnik Osnivača (Predsjednik)..................................................................................1 član

2. Predstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo..........................1 član

3. Predstavnik Općine Ilijaš..................................................................................................1 član

4. Predstavnik vijeća roditelja/staratelja učenika.....................................................................1 član

5. Predstavnik uposlenika škole..........................................................................................2 člana

 

U Školski odbor Osnovne škole "Đulistan", biraju se:

 

1. Predstavnik Osnivača (Predsjednik)...................................................................................1 član

2. Predstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo...........................1 član

3. Predstavnik Općine Ilijaš...................................................................................................1 član

3. Predstavnik roditelja/staratelja učenika..............................................................................3 člana

4. Predstavnik uposlenika škole............................................................................................2 člana

 

U Upravni odbor Predškolske ustanove "Behar", biraju se:

 

1. Predstavnik Osnivača (Predsjednik)......................................................................................1 član

2. Predstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo..............................1 član

3. Predstavnik Općine Ilijaš....................................................................................................1 člana

4. Predstavnik roditelja/staratelja Ustanove.............................................................................2 člana

5. Predstavnik uposlenika Ustanove.......................................................................................2 člana

 

II

 

Za Predsjednika i članove Školskog odbora u Ustanovama može biti imenovan kandidat koji ispunjava sljedeće opće uvjete:

 

a) da je stariji od 18 godina

b) da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere, u posljednje 3 (tri) godine od objavljivanja Javnog poziva

c) da se na kandidata ne odnosi član IX 1. Ustava Bosne i Hercegovine

d) da nije osuđen za krivično djelo

e) da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH ("Službeni glasnik BiH", broj: 16/02, 14/03 i 12/04).

 

Pored navedenih općih uslova, kandidat koji se imenuje za poziciju predsjednika i člana školskih/upravnih odbora ustanova, treba da ispunjava i sljedeće posebne uslove:

 

a) da posjeduje univerzitetsku diplomu

b) da nema privatni finansijski interes u ustanovi čiji se školski/upravni odbor imenuje

c) da nije direktor, odnosno pomoćnik direktora osnovne i srednje škole

d) da ima status uposlenika u ustanovi, odnosno status roditelja/staratelja djece korisnika usluga ustanove (za članove-predstavnike tih struktura)

e) da nije član više od jednog upravnog/školskog ili nadzornog odbora

 

III

 

Uz prijavu kandidati trebaju priložiti:

 

1. Biografiju

2. Univerzitetsku diplomu

3. Uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci)

4. Potpisanu i ovjerenu izjavu od strane općinske službe kojom kandidat potvrđuje sljedeće:

- da se na kandidata ne odnosi član IX 1. Ustava BiH

- da nije osuđivan za krivično djelo i privredni prestup nespojiv sa dužnošću u upravnom ili nadzornom odboru javne ustanove, da nije  izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH ("Službeni glasnik BiH", broj: 16/02, 14/03 i 12/04)

-  da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere, u posljednje 3 (tri) godine od objavljivanja Javnog poziva

- da nije direktor, odnosno pomoćnik direktora osnovne i srednje škole

- da ima status uposlenika u ustanovi, odnosno status roditelja/staratelja djece korisnika usluga ustanove (za članove-predstavnike tih struktura)

- ... Pročitaj više »

Category: Obavijesti | Views: 425 | Added by: osdulistan | Date: 

U prostorijama “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” obilježen je, još jednom, veliki praznik – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jedne jedine nam domovine.

U majci našoj podijeljenoj i rascjepkanoj uzduž i poprijeko, jedan od lijepih primjera kako se voli, poštuje i gradi domovina, je i manifestacija „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“, koju već dvanaesti (12.) put organiziraše „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“.

Da je “Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu” najbolja manifestacija dokaz je i bogat kulturno-umjetnički program koji su, osim nastupa horova, dramsko-recitatorske sekcije “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, svojim nastupima uljepšali i dragi nam gosti iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova.

Nakon obraćanja gospodina Akifa Fazlića, načelnika Općine Ilijaš, i profesora Seada Poturka, direktora “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, mladi vitezovi znanja ukrstiše koplja na poljanama matematike, engleskog jezika te bosanskog jezika i književnosti.

U teškom boju, čvrstih i jakih protivnika, njih dvije stotine dvadeset i osam najboljih, iz četrdeset škola iz Federacije Bosne i Hercegovine (76 iz matematike, 73 iz engleskog jezika i 79 iz bosanskog jezika i književnosti), nadmetaše se za titulu najboljeg.

Da se dugotrajan i kontinuiran rad uvijek isplati, i vrijedno naplati, pokazali su: Emir Bejtić (prvo mjesto iz OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac), Lejla Kovač (drugo mjesto iz OŠ „Hasan Kaimija“ Sarajevo) i Edina Konjhodžić (treće mjesto iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo), tri prvoplasirana takmičara iz bosanskog jezika i književnosti.

Da se ne pravimo Englezi, već da, zaista, kada predano učimo i radimo možemo savladati svaki strani jezik (ovog puta je riječ o engleskom jeziku) pokazali su: Ilma Spahić (prvo mjesto iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zenica), Maja Duran (drugo mjesto iz OŠ “Meša Selimović” Sarajevo), te Edo Selak (treće mjesto iz OŠ “Čengić Vila I” Sarajevo), tri prvoplasirana iz engleskog jezika.

A da se može dobro snaći i među razlomcima, kosinusima, uglovima i računanjima pokazali su: Goralija Hanka (prvo mjesto iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre), Benjamin Kadić (drugo mjesto iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo), te Azra Velić (iz OŠ „Enver Čolaković“ Breza), koja je osvojila treće mjesto iz matematike.

Plakete za najuspješnije, u poretku škola, prema rezultatima svojih učenika, dobile su: Osnovna škola „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo (kao prvoplasirana i najuspješnija škola XII manifestacije “Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu” – 361,50 bodova), Osnovna škola „Skender Kulenović“ Sarajevo (kao drugoplasirana – 349,00 bodova) i Osnovna škola „Čengić Vila I“ Sarajevo (kao trećeplasirana – 346,00 bodova).

Manifestacija „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“ nije samo puko takmičenje, već projekat afirmacije omladine iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te ukazivanja na važnost očuvanja i njegovanja bošnjačke tradicije i kulture.

Čestitamo svima, a posebno najboljima, kojima su, osim vrijednih nagrada, i posjete Trgu Srebrenice u Visokom, vrijedni domaćini priredili mnogo pozitivne energije, prekrasnog druženja i istinskog ugođaja.

Na koncu, takmičari odlaze presretni i viđenim i osvojenim, gosti i profesori viđenim i doživljenim, a „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ nastavlja dalje – da, iz godine u godinu, biva bolji i uspješniji, te da znanjem i predanim radom gradi Bosnu i Hercegovinu, domovinu nam jedinu.

I, uistinu, ima nade sve dok ima omladine!

 

LINK DO GALERIJE

 

Foto: Rasim Suljić

Tekst: Admir Džanko

Category: Projekti | Views: 497 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Minute na satu lagano klize. Jedna po jedna – tek još dvanaest sati je do velikog otvaranja XII manifestacije „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“. Dvanaest sati je do dolaska 220 učenika iz 40 škola – iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Dvanaest sati je do dolaska više od 100 članova različitih delegacija. Dvanaest sati je do početka još jednog spektakularnog takmičenja posvećenog djeci i znanju – jer znanje je bogatstvo koje nam niko ne može otuđiti. A šta se događa dvanaest sati prije početka XII manifestacije „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“?! Saznajte šta rade marljivi domaćini kako bi ova najveća manifestacija u Bosni i Hercegovini opravdala epitet najbolje!!! Samo za Vas, mili naši, EKSKLUZIVNO IZA PARAVANA!!!

LINK DO GALERIJE

Foto: Rasim Suljić i Admir Džanko

Tekst: Admir Džanko

 

Category: Projekti | Views: 379 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Čarobni grade, opet smo tu!!!

Opet Jedan MOST!
MUŠKARAC ne samo jedan, opet!
I ne samo jedna žena, opet!

Dragi prijatelji,

Učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, u moru iznenađenja, zajahali su još jedan talas radosti i sreće.

Naime, marljivi članovi Odsjeka za odgoj, na čelu sa profesorom Nijazom Trakom, iznenadili su, još jednom, nas učenike koji borave u internatu – posjetom jednom od najljepših gradova Hercegovine – gradu Konjicu.

U vrijednoj istraživačkoj ekspediciji, koja se zbog hladnoće imali smo zanimljivog gosta – Vrgorčanka Tina Ujevića, koji nam je recitirao poznatu „Svakidašnju sretnikovku“!

Nakon kratkog govora o gradu na Neretvi – svi se razmilismo, lagano poput talasa. 

I, uživanju, i ovaj put, nikad kraja.

Vraćajući se sa ovog zanimljivog, i za nas učenike posve nenadanog i iznenadnog, putovanja otkrili smo tajnu, koju ćemo podijeliti sa vama - sve vrijeme smo se 'šlepali' uz poznatog pjesnika da bismo na koncu shvatili da to bijaše naš virtuozni odgajatelj Nijaz Trako, ali da se zna ne bijaše nam žao.

Svejedno, nama je bilo predivno, te i vas pozivamo da dođete u najbolju odgojno-obrazovnu ustanovu na svijetu – „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“.

Jer, danas završi naš put u Konjic, a već sutra – KO ZNA GDJE!!!


Foto: Akif Suljić (LINK DO GALERIJE)
Tekst: Admir Džanko

Category: Posjete i izleti | Views: 390 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Godine lagano, potpuno nečujno, lete.

I sve je dalje tren otkako sa nama nije otac naše domovine, stub naše kuće, ključ naše nezavisnosti, naš predsjednik, naš miljenik – rahmetli Alija Izetbegović.

Trinaest godina je otkako nosimo teško breme ostavljenog nam amaneta – da našu domovinu pučinom nepredvidiva dunjaluka jedrimo, da našu čeljad u svijetlu budućnost izvedemo.

A sjećanje na našeg Predsjednika ne jenjava.

Bajrak ljubavi, i ove godine, nosiše učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, Osnovne škole „Đulistan“ i Predškolske ustanove „Behar“, jer je narod ovaj Predsjednik u srcu svome uvijek imao, jer su njemu sreća i dobro drugoga bili važniji od sopstvene sreće i dobra.

Ostaje, Predsjedniče, svaka tvoja misao da nas, kono putokaz, vodi tminama dunjaluka, da nam svijetli pute.

Predsjedniče, neka ti je vječni rahmet...

 

Category: Posjete i izleti | Views: 425 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Zakotrljala se odgojno-obrazovna kugla niz padinu života.

I još jedan projekat, i još jedna prekrasna odgojno-obrazovna priča istkana milim šarama avanturizma i kampovanja
ispisa se milim rukicama učenika “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”.

A upravo ovo kampovanje, još jednom, je pokazalo pravu sliku učenika “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” – te vrijedne pčelice, marljivi insani, od svega naprave predivno druženje i ambijent u kojem svi mogu uživati i u kojem se svi mogu okoristiti.

Od Stražice do Ločike, od sabaha do jacije, od počasne straže u sitne sate, od doručka do večere, od smijeha i šale, do predavanja kratkih za velike i male.

Prokoško jezero.

Jer u našoj je domovini, ipak, najljepše.

I koristiše sve trenutke da se zbliže i postanu kao jedan – jer tek kada su svi skupa, tada se prava slika o njima oslikava.

Uživaše, radiše, napredovaše – i hvala, mili naši, učenici sadašnji i prošli, što svojim prisustvom uresiste i ova predivna tri dana.

Do novih avantura i novog kampovanja, za još jednu veliku pobjedu – još jedno veliko HVALA.

Jer, za učenike “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” samo je nebo granica.

Category: Posjete i izleti | Views: 451 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Budi i ti učenik „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“

Dokumentacija potrebna za upis u prvi razred „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, u šk. 2016/17. godini:

- Zahtjev za upis (popunjava se u prostorijama Koledža)

- Svjedodžba o završenom IX razredu

- Uvjerenje o uspjehu u VI, VII i VIII razredu osnovne škole

- Uvjerenje o rezultatima postignutim na eksternoj maturi

- Izvod iz matične knjige rođenih (original ili ovjerena kopija)

- Druga dokumenta relevantna za utvrđivanje broja bodova prema kriterijima iz Konkursa.

Dokumentacija se predaje od 27.06. do 15.07.2016. godine od 09:00 do 13:00 sati, u kancelariji direktora Koledža (na prvom spratu).
Rezultati (preliminarna rang-lista upisanih učenika) bit će objavljeni na oglasnoj ploči i na web-stranici Koledža u petak (15.07.2016. godine), u 12:00 sati.

Category: Obavijesti | Views: 937 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Category: Obavijesti | Views: 857 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 8 »