Home » Arhiva novosti

U prostorijama “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” obilježen je, još jednom, veliki praznik – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jedne jedine nam domovine.

U majci našoj podijeljenoj i rascjepkanoj uzduž i poprijeko, jedan od lijepih primjera kako se voli, poštuje i gradi domovina, je i manifestacija „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“, koju već dvanaesti (12.) put organiziraše „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“.

Da je “Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu” najbolja manifestacija dokaz je i bogat kulturno-umjetnički program koji su, osim nastupa horova, dramsko-recitatorske sekcije “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, svojim nastupima uljepšali i dragi nam gosti iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova.

Nakon obraćanja gospodina Akifa Fazlića, načelnika Općine Ilijaš, i profesora Seada Poturka, direktora “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, mladi vitezovi znanja ukrstiše koplja na poljanama matematike, engleskog jezika te bosanskog jezika i književnosti.

U teškom boju, čvrstih i jakih protivnika, njih dvije stotine dvadeset i osam najboljih, iz četrdeset škola iz Federacije Bosne i Hercegovine (76 iz matematike, 73 iz engleskog jezika i 79 iz bosanskog jezika i književnosti), nadmetaše se za titulu najboljeg.

Da se dugotrajan i kontinuiran rad uvijek isplati, i vrijedno naplati, pokazali su: Emir Bejtić (prvo mjesto iz OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac), Lejla Kovač (drugo mjesto iz OŠ „Hasan Kaimija“ Sarajevo) i Edina Konjhodžić (treće mjesto iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo), tri prvoplasirana takmičara iz bosanskog jezika i književnosti.

Da se ne pravimo Englezi, već da, zaista, kada predano učimo i radimo možemo savladati svaki strani jezik (ovog puta je riječ o engleskom jeziku) pokazali su: Ilma Spahić (prvo mjesto iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zenica), Maja Duran (drugo mjesto iz OŠ “Meša Selimović” Sarajevo), te Edo Selak (treće mjesto iz OŠ “Čengić Vila I” Sarajevo), tri prvoplasirana iz engleskog jezika.

A da se može dobro snaći i među razlomcima, kosinusima, uglovima i računanjima pokazali su: Goralija Hanka (prvo mjesto iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre), Benjamin Kadić (drugo mjesto iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo), te Azra Velić (iz OŠ „Enver Čolaković“ Breza), koja je osvojila treće mjesto iz matematike.

Plakete za najuspješnije, u poretku škola, prema rezultatima svojih učenika, dobile su: Osnovna škola „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo (kao prvoplasirana i najuspješnija škola XII manifestacije “Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu” – 361,50 bodova), Osnovna škola „Skender Kulenović“ Sarajevo (kao drugoplasirana – 349,00 bodova) i Osnovna škola „Čengić Vila I“ Sarajevo (kao trećeplasirana – 346,00 bodova).

Manifestacija „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“ nije samo puko takmičenje, već projekat afirmacije omladine iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te ukazivanja na važnost očuvanja i njegovanja bošnjačke tradicije i kulture.

Čestitamo svima, a posebno najboljima, kojima su, osim vrijednih nagrada, i posjete Trgu Srebrenice u Visokom, vrijedni domaćini priredili mnogo pozitivne energije, prekrasnog druženja i istinskog ugođaja.

Na koncu, takmičari odlaze presretni i viđenim i osvojenim, gosti i profesori viđenim i doživljenim, a „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ nastavlja dalje – da, iz godine u godinu, biva bolji i uspješniji, te da znanjem i predanim radom gradi Bosnu i Hercegovinu, domovinu nam jedinu.

I, uistinu, ima nade sve dok ima omladine!

 

LINK DO GALERIJE

 

Foto: Rasim Suljić

Tekst: Admir Džanko

Category: Projekti | Views: 438 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Minute na satu lagano klize. Jedna po jedna – tek još dvanaest sati je do velikog otvaranja XII manifestacije „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“. Dvanaest sati je do dolaska 220 učenika iz 40 škola – iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Dvanaest sati je do dolaska više od 100 članova različitih delegacija. Dvanaest sati je do početka još jednog spektakularnog takmičenja posvećenog djeci i znanju – jer znanje je bogatstvo koje nam niko ne može otuđiti. A šta se događa dvanaest sati prije početka XII manifestacije „Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu“?! Saznajte šta rade marljivi domaćini kako bi ova najveća manifestacija u Bosni i Hercegovini opravdala epitet najbolje!!! Samo za Vas, mili naši, EKSKLUZIVNO IZA PARAVANA!!!

LINK DO GALERIJE

Foto: Rasim Suljić i Admir Džanko

Tekst: Admir Džanko

 

Category: Projekti | Views: 342 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Čarobni grade, opet smo tu!!!

Opet Jedan MOST!
MUŠKARAC ne samo jedan, opet!
I ne samo jedna žena, opet!

Dragi prijatelji,

Učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, u moru iznenađenja, zajahali su još jedan talas radosti i sreće.

Naime, marljivi članovi Odsjeka za odgoj, na čelu sa profesorom Nijazom Trakom, iznenadili su, još jednom, nas učenike koji borave u internatu – posjetom jednom od najljepših gradova Hercegovine – gradu Konjicu.

U vrijednoj istraživačkoj ekspediciji, koja se zbog hladnoće imali smo zanimljivog gosta – Vrgorčanka Tina Ujevića, koji nam je recitirao poznatu „Svakidašnju sretnikovku“!

Nakon kratkog govora o gradu na Neretvi – svi se razmilismo, lagano poput talasa. 

I, uživanju, i ovaj put, nikad kraja.

Vraćajući se sa ovog zanimljivog, i za nas učenike posve nenadanog i iznenadnog, putovanja otkrili smo tajnu, koju ćemo podijeliti sa vama - sve vrijeme smo se 'šlepali' uz poznatog pjesnika da bismo na koncu shvatili da to bijaše naš virtuozni odgajatelj Nijaz Trako, ali da se zna ne bijaše nam žao.

Svejedno, nama je bilo predivno, te i vas pozivamo da dođete u najbolju odgojno-obrazovnu ustanovu na svijetu – „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“.

Jer, danas završi naš put u Konjic, a već sutra – KO ZNA GDJE!!!


Foto: Akif Suljić (LINK DO GALERIJE)
Tekst: Admir Džanko

Category: Posjete i izleti | Views: 352 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Godine lagano, potpuno nečujno, lete.

I sve je dalje tren otkako sa nama nije otac naše domovine, stub naše kuće, ključ naše nezavisnosti, naš predsjednik, naš miljenik – rahmetli Alija Izetbegović.

Trinaest godina je otkako nosimo teško breme ostavljenog nam amaneta – da našu domovinu pučinom nepredvidiva dunjaluka jedrimo, da našu čeljad u svijetlu budućnost izvedemo.

A sjećanje na našeg Predsjednika ne jenjava.

Bajrak ljubavi, i ove godine, nosiše učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, Osnovne škole „Đulistan“ i Predškolske ustanove „Behar“, jer je narod ovaj Predsjednik u srcu svome uvijek imao, jer su njemu sreća i dobro drugoga bili važniji od sopstvene sreće i dobra.

Ostaje, Predsjedniče, svaka tvoja misao da nas, kono putokaz, vodi tminama dunjaluka, da nam svijetli pute.

Predsjedniče, neka ti je vječni rahmet...

 

Category: Posjete i izleti | Views: 385 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Zakotrljala se odgojno-obrazovna kugla niz padinu života.

I još jedan projekat, i još jedna prekrasna odgojno-obrazovna priča istkana milim šarama avanturizma i kampovanja
ispisa se milim rukicama učenika “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”.

A upravo ovo kampovanje, još jednom, je pokazalo pravu sliku učenika “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” – te vrijedne pčelice, marljivi insani, od svega naprave predivno druženje i ambijent u kojem svi mogu uživati i u kojem se svi mogu okoristiti.

Od Stražice do Ločike, od sabaha do jacije, od počasne straže u sitne sate, od doručka do večere, od smijeha i šale, do predavanja kratkih za velike i male.

Prokoško jezero.

Jer u našoj je domovini, ipak, najljepše.

I koristiše sve trenutke da se zbliže i postanu kao jedan – jer tek kada su svi skupa, tada se prava slika o njima oslikava.

Uživaše, radiše, napredovaše – i hvala, mili naši, učenici sadašnji i prošli, što svojim prisustvom uresiste i ova predivna tri dana.

Do novih avantura i novog kampovanja, za još jednu veliku pobjedu – još jedno veliko HVALA.

Jer, za učenike “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom” samo je nebo granica.

Category: Posjete i izleti | Views: 404 | Added by: osdulistan | Date:  | Comments (0)

Budi i ti učenik „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“

Dokumentacija potrebna za upis u prvi razred „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, u šk. 2016/17. godini:

- Zahtjev za upis (popunjava se u prostorijama Koledža)

- Svjedodžba o završenom IX razredu

- Uvjerenje o uspjehu u VI, VII i VIII razredu osnovne škole

- Uvjerenje o rezultatima postignutim na eksternoj maturi

- Izvod iz matične knjige rođenih (original ili ovjerena kopija)

- Druga dokumenta relevantna za utvrđivanje broja bodova prema kriterijima iz Konkursa.

Dokumentacija se predaje od 27.06. do 15.07.2016. godine od 09:00 do 13:00 sati, u kancelariji direktora Koledža (na prvom spratu).
Rezultati (preliminarna rang-lista upisanih učenika) bit će objavljeni na oglasnoj ploči i na web-stranici Koledža u petak (15.07.2016. godine), u 12:00 sati.

Category: Obavijesti | Views: 877 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Category: Obavijesti | Views: 779 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Jedna od najboljih i najbrižnijiih odgojno-obrazovnih institucija je „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“, u kojem se za učenike, u vrsnoj režiji njihnih odgajatelja, iz dana u dan, na nepreglednom platnu života, oslikavaju najljepši trenuci njihnih djetinjstva.

Jer, ovaj kratki život je satkan od sitnica, a upravo se te sitnice u „Perzijsko-bosanskom koleždu sa internatom“ učenicima nude.

Još jedno opuštajuće poslijepodne, još stotine prekrasnih trenutaka provedenih na svježem zraku, nakon psihičkog pritiska eksterne mature, u iftarskom okrilju Žute tabije, ureza se u godove njihnih sjećanja.

I dok se iščekivao pucanj nadaleko poznata topa, djevojke i dječaci su uživali u predivnoj gradskojo panorami. Istinski su uživali u svakom koraku, u svakoj travki, u svakom listu proljetnom – u mirnom i predivnom ambijentu Žute tabije, tamo visoko ponad šeher Sarajeva.

Nije ovo bio običan iftar – jer obične stvari u životu ne postoje. Ovo je, kao i sve ostalo, bilo jedinstveno i neponovljivo.

Jer, iftariti ne znači tek jesti! Iftariti znači komunicirati sa prijateljima, znači uspostaviti vezu sa najplemenitijima, znači ne razmišljati ni o čemu lošem, znači potpuno se predati i uživati u svakom ponuđenom trenutku.

I, tren po tren, približi se vrijeme iftara. Na stotine ezana prolomi se šeherom dok su naši biseri uistinu uživali – svi su željeli ponovno da osjete taj nezaboravni užitak.

Bijaše zabavno, bijaše jako lijepo, bijaše (ne)ponovljivo, bijaše nezaboravno – uz prekrasne odgajatelje, za koje su svake riječi hvale premale – jer iftariti ne znači tek jesti!

Onako zajapureni, jedrih lica, veselih srca, momci i djevojke uputiše se ka Begovoj džamiji, te se, posve sretni i smireni, lagano vratiše natrag u gnijezdo istinske sreće – u „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ – željno iščekujući novu avanturu, novu kockicu u slagalicama njihnih života...

http://pbk.edu.ba/

Admir Džanko

Category: Posjete i izleti | Views: 597 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Dragi prijatelju,

pišem ti, ne zato što me neko tjera, jer želim da ti kažem sve ono što mi je na srcu.

Što mi se kono strijela zabolo u srce i ne mogu, a i ne želim, da ga izvadim.

Pišem ti o tek nekoliko sitnica koje su dobrano uredile pravac moga života.

Kako i sam znaš, „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ je za nas, koji želimo da budemo dio te velike i sretne porodice, organizirao instruktivnu nastavu.

Ma živa ljepota.

Malo smo bili prepadnuti.

Malo skeptični.

Ali, ubrzo smo shvatili da je to ono što želimo.

Prst mi se ukočio od silna vježbanja zadataka, ponavljanja i spremanja... Ali, nemoj misliti da se žalim – jer drago mi je da je tako, jer smo prvenstveno došli da se pripremimo.

Jer su profesori dali sve od sebe da budemo bolji. Pregazili smo kataloge kao zebru na pješačkom.

No, nakon sati mukotrpnog rada, slijedili su trenuci predivna druženja.

Druženja kakva nigdje do sada nisam našao.

Tako lijepo, pitomo, iskreno...

Malo je riječi kojima se može opisati sve to.

I novi drugari – pravi prijatelji.

I profesori – istinske ljudske i profesionalne veličine.

I zajednički iftari.

A sada je sve iza nas – instruktivna nastava je završena.

Mi smo na eksternoj maturi.

Potpuno spremni.

I zadovoljni.

I jedva čekamo septembar.

Da i zvanično budemo dio najljepše odgojno-obrazovne priče – dio „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“.

Jer, sada znamo šta želimo.

Sada znamo šta je dobro za nas.

I to svim srcem sada i želimo.

Stoga, dragi prijatelju, dobro došao i ti u ovo predivno mjesto za odmor među divnima...

Admir DžankoCategory: Dešavanja u školi | Views: 453 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

„Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ je privatna odgojno-obrazovna ustanova osnovana 1999. godine, upisana u Registar srednjih škola pod rednim br. 38., na strani 38., koje vodi Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu broj UF/I 174/99 od 7.10.1999. godine („Službene novine“ Kantona Sarajevo br. 15/01 od 19.6.2001.).

„Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ je škola internatskog tipa koja djeluje u skladu sa Nastavnim planom i programom za opće gimnazije Kantona Sarajevo, i u kojoj se odgojno-obrazovni proces odvija tokom cijele sedmice, što na koncu rezultira formiranjem potpuno samostalne, aktivne, kreativne i samoaktuelizirane ličnosti, urešene prihvatljivim moralnim i socijalnim normama ponašanja.

„Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ postiže kvalitetne rezultate zahvaljujući kontinuiranom i kvalitetnom radu stručnog nastavnog kadra, tokom cijele godine, u dobro opremljenim kabinetima, sa učenicima u središtu pažnje, koji su, na koncu, kvalitetni svršenici opće gimnazije, te spremni za sve akademske izazove.

„Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ će, u šk. 2016/17. godini, vršiti prijem učenika kroz dva konkursna roka:

1. Prvi konkursni rok za upis učenika u prvi razred „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ (od 24.06. do 01.07.2016. godine), čiji će rezultati biti objavljeni od 02.07. do 04.07.2016. godine

2. Drugi konkursni rok za upis učenika u prvi razred „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ (od 11.07. do 13.07.2016. godine), čiji će rezultati biti 14.07.2016. godine

Skupa do uspjeha – sa „Perzijsko-bosanskim koledžom sa internatom“!


Category: Obavijesti | Views: 488 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 8 »