Home » 2016 » maj » 05
I nakon osam odigranih kola Malonogometne lige „Liga 10“, u organizaciji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, svi su u neizvjesnosti – jer kako nije završena borba za treće mjesto tako se grčevito nastavlja borba i za titulu.

U moru prekrasnih utakmica i sjajnih odgojno-obrazovnih stvari, jedna od ekipa koje plijene svojom pojavom je ekipa Osnovne škole „Alija Nametak“ sa Buka, popularni 'Majstori', na čelu sa vizionarom Erminom Ahmićem, koji će se, kao gosti, pokušati suprotstaviti jednoj nogometnoj velesili – Nogometnom klubu „Bosna“ Visoko, predvođenom nogometnim magom Avdom Kurdijom.

Pred nama je utakmica koja će definitivno odlučiti ko će na kraju sezone podići pehar najboljeg, pred nama je susret dvije nogometne filozofije – razigrane 'Žute flotile' i čvrste i disciplinovane 'Majstorije'.

Pred nama je, sasvim sigurno, strašna utakmica sa mnogo prelijepih poteza, taktičkih nadmudrivanja, prekrasnih golova – sa najvećim ulogom – TITULOM! Jer, pobjednik iz ovog susreta ne osvaja tek tri boda, već i naslov šampiona prve sezone Malonogometne lige „Liga 10“, u organizaciji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“.

Obje ekipe su svojim dosadašnjim igrama, i odnosom na terenu, poštovanjem i pravim primjerom šta je to ljudskost, pokazale da zaslužuju titulu – ali, lopta je okrugla i pobjednik je samo jedan.

U drugoj utakmici devetog kola Malonogometne lige „Liga 10“, u organizaciji „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, sastaju se dvije ekipe čiji će duel, sasvim sigurno, odlučiti koja će ekipa zauzeti treće mjesto na kraju sezone. Sa jedne strane virtuozni 'Doktori', sa druge strane neustrašivi 'Ratnici', na čelu sa Fuadom Lepićem, ljudskom i sportskom veličinom, koji će se boriti za bodove i priliku da se i ŠF „Napad je najbolja odbrana“ okruni trećom pozicijom.

Ali, 'Doktori' sasvim sigurno neće prokockati ovu idealnu priliku da pobjedom zacementiraju treće mjesto i završe koliko-toliko uspješno ovu izrazito turbulentnu sezonu. Pred nama je još jedan nogometni klasik – a neka pobijedi bolji!

U trećoj utakmici, za zelenim stolom, ŠF „Napad je najbolja odbrana“ je osvojila nova tri boda, rezultatom 5:0, te će nestrpljivo osluškivati rezultat između 'Doktroa' i 'Ratnika'.

Deveto kolo je pred nama, posljednje koje se igra u Sportskoj dvorani „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, jer se deseto igra u KSC Ilijaš, sve je spremno i napeto – i prepuno neizvjesnosti, jer je borba za sve pozicije neizvjesna kao nikad do sada...

Admir Džanko
Category: Dešavanja u školi | Views: 581 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Dragi moji prijatelji školarci,
bliži nam se upis u srednju školu!

I stotine pitanja po glavi se roje!

I hiljade odgovora, još više nagovora – jer svi znaju najbolje!

A ja – gdje da idem, šta da upišem?!

Mnogo je razmišljanja, a samo jedna odluka!

No, ja ću izabrati ono najbolje – upisat ću „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“!

Jer, u „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“ ću steći mnoga korisna znanja, lijepa odgoja i upoznati pregršt istinskih prijatelja.

I, bit ću pravi, pravcati Koledžovac – ponos i dika svojih roditelja!

Zato je moj konačan izbor „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ – ta mala škola za velike ljude!

Napomena:

Još samo sedam dana je ostalo do drugog stipendijskog ispita (07.05.2016. godine), koji će se održati u „Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom“, sa početkom u 09:00.

Obaveznu prijavu za Stipendijski ispit možete izvršiti lično kod pedagogice ili na broj 033 403 321 (lokal 120), najkasnije do 05.05.2016. godine.

Dođite da se lijepo družimo, da i Vi stipendiju osvojite, pa da skupa kročimo stazama lijepa odgoja i kvalitetna obrazovanja.

Vaš iskreni prijatelj Koledžovac

Category: Dešavanja u školi | Views: 505 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Svaki dan nešto novo, zanimljivo i totalno drugačije za učenike internata „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ – jer misija, i na koncu iskrena želja, odgajatelja je da se ove prekrasne mladice upuste, svim srcem, u dobre stvari života, te da u svoju seharu spreme, kono ruho, tek najljepša iskustva.

Jedno sitno iznenađenje uresi srca zahvalnih učenika, jer ih njihni odgajatelji, kono nagradu za vas trud i zalaganje da budu bolji, nagradiše jednim izletom u Karting centar Sarajevo, gdje ih srdačni domaćini prijatno dočekaše i pokazaše im sve čari kartinga.

Nakon podjele u takmičarske grupe, započela je prava adrenalinska bomba. Miris oktana, sprženih guma, izgorena ulja i jakih, kono bubanj Manijački, otkucaja srca takmičara, uresi namjensku halu Karting centra Sarajevo.

I utrke su počele.

Nekoliko krugova za zagrijavanje, za upoznavanje bolida, uočavanja krivina, turiranja i oštrih pogleda ka protivnicima, tek su uvertira u pravu ludnicu na stazi.

Najbolja vremena su se smjenjivala.

Zaštitne gume su letjele na sve strane.

Škripa guma u driftu.

Promukli zvuk motora nagaženih do krajnje granice.

Sirovi adrenalin.

I, na koncu, zvanična statistika izbacila je najbolje. Jer, statistika ne kaže da su svi bili dobri, da su se svi hrabro upustili u ovu nevjerovatnu priču – statistika kaže ko je najbolje vrijeme ostvario...

U konkurenciji dječaka poredak je sljedeći:
1. Samir Masnopita (19.205)
2. Mahir Tahirović (19.228)
3. Samir Malanović (19.300)

U konkurenciji djevojčica poredak je sljedeći:
1. Ilhana Mušinbegović (24.313)
2. Ajla Salkanović (25.638)
3. Nejra Halilović (26.280)

Bijaše ovo još jedna nevjerovatna priča u predivnoj knjizi „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ ispisana rukom naših marljivih učenika i odgajatelja.

Bijaše ovo još jedna prekrasna odgojno-obrazovna aktivnost koja nas uresi mnogim lijepim i nadasve korisnim stvarima.

Jer, iako nismo Aerton Sena, mogli smo i mi malo da provozamo – i jesmo!!!

Admir Džanko


Views: 522 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)

Zanimljivim internatskim aktivnostima učenika „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ naprosto nikada kraja. Nakon naporna radna dana trude se da, u saradnji sa odgajateljima, iskoriste svaki trenutak na lijepe, zanimljive i nadasve korisne stvari.

U saradnji sa gospodinom Nijazom Šahinovićem, predsjednikom Streljačkog kluba „Visoko“, inače vrlim prijateljem ove predivne odgojno-obrazovne institucije, organizirali su, kao relaksirajuću, a vrlo zabavnu, aktivnost kratke osnove streljaštva sa akcentom na praksu.

I, nakon nekoliko kratkih, a važnih, informacija i objašnjenja, učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ su uzeli oružje u ruke. Malo strahotno, više izazovno, ali najviše radosno – i prvi pucnji zasjekli su streljanom.

Štekću umorne puške kao '92, a učenici ne skidaju osmijeh sa usana! Jer, žive život punim plućima! A priliku da se okušaju u ovom obračunu sa papirnatom metom učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ pružili su i svojim gostima iz Kaknja, koji su došli u pratnji uvažene profesorice Mubine Kobilice.

Ispucalo se, ismijalo, nešto se i pogodilo – više umorilo i ogladnilo! Stoga, natrag u bazu – na ukusnu večeru i koji sahat prekrasnog druženja!!!

Započe i famozna nadoknada kalorija – i još jedna prekrasna večer u ritmu narodne pjesme:

„Snijeg pade na behar, na voće – neka puca kol'ko ko god hoće!“

Foto: Akif Suljić

Tekst: Admir Džanko


Category: Posjete i izleti | Views: 485 | Added by: pbkljesevo | Date:  | Comments (0)