Terenska nastava POTOČARI – SREBRENICA 2.6.2021.

Dešavanja u školi

Dana, 2.6.2021. godine, učenici Osnovne škole „Đulistan“ i „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“, posjetili su Memorijalni centar „Potočari“, a nakon toga i sam grad Srebrenicu. Za ovu terensku nastavu dugujemo ogromnu zahvalnost općini Ilijaš na čelu sa načelnikom gospodinom Akifom Fazlićem.

U Memorijalnom centru Potočari učenici su imali priliku poslušati historijsko predavanje, pogledati film i suočiti se sa bolnom istinom i onim što su preživjeli Bošnjaci.

Nastavili su sa posjetom šehidskog mezarja Potočari, te su tu poslušali predavanje uvaženog profesora gospodina Azira Osmanovića, koji je govorio o istinitim šehidskim pričama i detaljnijim dešavanjima o genocidu u Srebrenici. Ovom posjetom želimo naše učenike upoznati sa bošanjačkom historijom i podizati svijest o tome koliko je važno sačuvati svoj identitet i domovinu.

Upravo to su učinili naši šehidi, koji danas zaslužuju da cijeli svijet zna o njihovoj sudbini i borbi. Mnogo je onih koji danas dolaze u posjetu mezarju, gdje su smiraj našli njihovi najmiliji, zato mi i jesmo tu da se genocid nikada nikome i nigdje ne ponovi, a žrtve ne zaborave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *