Terenska nastava Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom u školskoj 2020/2021.g. FOČA – GORAŽDE -VIŠEGRAD

Dešavanja u školi

Učenici Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom su u okviru planiranih sadržaja vezanih za terensku nastavu posjetili: Foču, Goražde i Višegrad. Cilj ove terenske nastave bio je proširiti znanje učenika iz predmeta Biologija (profesorica Alma Juko-Mostić), Historija (profesor Semin Mamela), Geografija (profesorica Edina Tabučija) te Islamska vjeronauka (imam u MIZ Foča, Fadil Arifović). Ovom prilikom se zahvaljujemo na korisnim predavanjima spomenutih profesora, zatim učenicima koji su spremili referate: Asija Mihaljević, Rejhana Javdan, Mirelma Bečić, Ajla Dovađija i Emina Ramić. U Foči smoimali priliku posjetiti tri obnovljene džamije: Carevu džamiju ili Sultan Bajezid Valije ll džamiju 1500/1501. god., Atik Ali-pašinu ili Musluk džamiju iz 1546. god. i Aladža džamiju ili džamiju Hasana Nazira iz 1550. god. Imam Arifović nam je dodatno pojasnio sve okolnosti u kojima su džamije bile srušile i obnovljane, te je govorio o samom stanovništvu koje trenutno tamo živi.

Terenska nastava je nastavljena u gradu na Drini. Ovom prilikom smo obišli centar grada Goražde, Kajserija džamiju u Goraždu, Muzejsko-memorijalni centar ”Rorovi”, Most ispod mosta, te Zavičajni muzej Goražde u kojem je smještena Ratna postavka (1992-1995.) Vodič u ovom dijelu posjete bio je arheolog Admir Džemidžić koji je detaljno objasnio znamenitosti koje smo mogli vidjeti.

Sljedeće odredište ove tereneske nastave je čuveni most na rijeci Drini, u Višegradu, koji je izgrađen u periodu od 1571. Do 1577. godine, a gradio ga je tada najčuveniji turski arhitekta Kodža Mimar Sinan po naređenju velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića.

U povratku smo se zaustavili u mjestu Donja Strmica, gdje smo odmorili i razgovarali o svemu što smo taj dan vidjeli i čuli.

Sve je proteklo u najboljem redu bez ijednog nemilog događaja, za šta su se pobrinuli profesori i osoblje Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom.

Također, koristimo priliku da se zahvalimo osoblju “Vildan Tours-a” na profesionalnoj usluzi prijevoza, a posebno profesionalnom, ljubaznom i susretljivom vozaču Sejadu Kahrimanoviću koji se na sve načine trudio da nam ugodi i udovolji.

Cilj je bio ostvaren, svi smo bili zadovoljni i radujemo se nekoj novoj terenskoj nastavi, a posebno učenici devetih razreda našeg kampusa koji žele upisati ovaj Koledž.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *